Суббота, 27-Апр-2024, 20:47
Приветствую Вас Гость | RSS

ФАКУЛЬТЕТ ГРЕЦЬКОЇ ФІЛОЛОГІЇ

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2017 » Апрель » 14 » Президент Греції Прокопіс Павлопулос: «Для грецького уряду МДУ так само важливий, як і Афінський університет»
13:20
Президент Греції Прокопіс Павлопулос: «Для грецького уряду МДУ так само важливий, як і Афінський університет»

З 3 по 7 квітня ректор Маріупольського державного університету, член-кореспондент Національної академії педагогічних наук України, професор, Почесний Генеральний консул Республіки Кіпр у Маріуполі Костянтин Балабанов і проректор з міжнародних зв'язків МДУ, професор Микола Трофименко перебували з візитом у Грецькій Республіці. Представники адміністрації вишу провели низку зустрічей на найвищому рівні і досягли нових домовленостей щодо розвитку співпраці у галузі освіти, науки та культури.

Головним пунктом програми візиту була зустріч з Президентом Грецької Республіки Прокопісом Павлопулосом. Під час тривалої дружньої бесіди пан Президент підкреслив, що Греція продовжить підтримувати Україну за всіма напрямками діяльності. Також глава держави пообіцяв надавати всебічну допомогу Маріупольському держуніверситету, який для грецького уряду так само важливий, як і Афінський національний університет імені Каподістрії (найстаріший і найбільший виш Греції). Президент Греції відзначив велику роботу, яку проводить Маріупольський державний університет у напрямку зміцнення міжнародного авторитету України, розвитку дружби і співпраці між народами Греції та України. Прокопіс Павлопулос планує відвідати Україну з офіційним візитом на запрошення Президента України Петра Порошенка, і МДУ обов’язково буде у програмі візиту.
 

Продуктивні переговори Костянтин Балабанов провів із директором Європейської організації публічного права (ЄОПП), професором Спиридоном Флогаїтісом, який також пообіцяв всебічну підтримку вишу. У травні-червні 2017 року професор Флогаїтіс збирається відвідати МДУ і Представництво ЄОПП (перше в Україні), яке працює на базі університету з 2006 року.

Підтримувати діяльність Маріупольського держуніверситету і факультету грецької філології, єдиного в Україні та Європі (за винятком вишів Греції та Кіпру), пообіцяв заступник міністра закордонних справ Грецької Республіки Теренс Куік під час зустрічі з ректором МДУ. Заступник міністра висловив готовність сприяти підписанню договорів про співпрацю МДУ з Університетом Криту й Університетом Пірея. Ключовою умовою договорів буде співпраця у рамках програми «Еразмус+». 
 

Теренс Куік з теплом згадував зустрічі з мером Маріуполя Вадимом Бойченком і Головою Федерації грецьких товариств України Олександрою Проценко-Пічаджи. Він двічі відвідував Маріуполь і Маріупольський держуніверситет. У лютому цього року він зустрічався з ректором МДУ, викладачами та студентами факультету грецької філології та позитивно оцінив зміни, які відбулися у виші з моменту його першого приїзду у 2005 році. 

Низку важливих домовленостей досягнуто за підсумками зустрічі з Генеральним секретарем у справах греків зарубіжжя МЗС Греції Міхалісом Коккіносом. Влітку 2017 року 20 студентів університету візьмуть участь у культурній програмі на острові Крит у рамках Року Нікоса Казандзакіса, проголошеного Міністерством культури і спорту Греції. Грецька сторона повністю бере на себе всі витрати по перебуванню студентів на острові. Окрім того, щоб українці змогли познайомитися з творчістю видатного грецького письменника XX століття Нікоса Казандзакіса, викладачі кафедри грецької філології та перекладу МДУ здійснять переклад його найвідоміших творів українською мовою.
З 1994 року Маріупольський державний університет плідно співпрацює з Афінським національним університетом імені Каподістрії, який є провідним університетом Греції. Тому обов'язковим пунктом програми візиту делегації МДУ до Греції була зустріч з ректором Афінського університету, професором Мелетіосом-Афанасіосом Дімопулосом. Обговорювалися стажування студентів, аспірантів та викладачів МДУ на базі Афінського університету у рамках програми «Еразмус+», яка фінансується Європейським Союзом. На сьогоднішній день МДУ відбирає 12 кандидатів з числа студентів, аспірантів та викладачів для участі в аналогічній програмі на базі Янінского університету (Греція). Також заплановано проведення спільної наукової конференції в Афінах. Форум буде присвячений питанням українсько-грецького співробітництва та українського еллінізму.
Культурно-освітня співпраця с Афінським університетом триватиме і за новим напрямком. Маріупольський держуніверситет надаватиме всебічну допомогу у викладанні української мови, яке здійснює кафедра слов’янських мов Афінського університету. З цією метою до грецького вишу будуть направлені викладачі кафедри української філології МДУ і студенти старших курсів, які проходитимуть педагогічну практику на базі Афінського університету. Цю ініціативу підтримала Тимчасово повірений у справах України в Греції Наталія Косенко, з якою ректор МДУ зустрічався під час зарубіжної поїздки. На цій зустрічі сторони також домовилися активізувати роботу з популяризації української мови та культури у Греції, розширити і зміцнити комплексне співробітництво у галузі освіти, науки та культури.
 

Добрим другом і партнером університету є голова Комітету з міжнародних зв’язків і культурного обміну «Афіни - Калімнос» Марія Теодоріду, яка протягом понад 20 років допомагає в організації стажувань студентів і викладачів у рамках щорічної програми з вивчення грецької мови і культури на острові Калімнос. У 2017 році у програмі візьмуть участь 5 студентів і викладачів вишу.

Таким чином, за підсумками п’ятиденного візиту до Греції керівництво Маріупольського державного університету заручилося підтримкою закордонних друзів і партнерів для подальшої успішної роботи, націленої на підвищення якості освіти у МДУ, розвиток наукового потенціалу вишу, зміцнення міжнародних зв’язків та культурне зближення України і Греції, популяризацію української мови та культури за кордоном.

Просмотров: 555 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Апрель 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный хостинг uCoz