Суббота, 11-Май-2024, 08:07
Приветствую Вас Гость | RSS

ФАКУЛЬТЕТ ГРЕЦЬКОЇ ФІЛОЛОГІЇ

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Январь » 13 » У МДУ підбили підсумки роботи колективу у 2013 році
09:53
У МДУ підбили підсумки роботи колективу у 2013 році
10 січня 2014 в Маріупольському державному університеті відбулася конференція трудового колективу, де було озвучено підсумки роботи викладачів, співробітників і студентів університету в 2013 році.

Початок 2013 року ознаменувався важливою подією: МДУ підтвердив IV рівень акредитації, вперше в статусі класичного університету. Таким чином, було дано старт успішній роботі колективу в 2013 році. 

Кадровий потенціал.

МДУ - важливий центр якісної підготовки фахівців, відомий як в Україні, так і за межами країни. У структурі університету 5 факультетів і 25 кафедр, на базі яких науково- педагогічною роботою займаються понад 300 викладачів, у тому числі 57 докторів наук, професорів і 154 кандидата наук, доцента. Тільки в минулому році викладачі університету захистили 4 докторські і 19 кандидатських дисертацій. Докторами наук стали проректор з наукової роботи Олена Булатова, декан економіко-правового факультету Людмила Ніколенко, декан історичного факультету Вікторія Лисак, завідувач кафедри раціонального природокористування та охорони навколишнього середовища Борис Киндюк. З метою підвищення кваліфікації кадрового складу протягом 2013 53 викладача пройшли стажування на базі провідних навчальних та наукових установ України та інших країн, використовуючи кращий вітчизняний і зарубіжний досвід.

Вступна кампанія - 2013.

Цього року на перший курс денної форми навчання було подано 3129 заяв від абітурієнтів з 19 областей України. Найбільший інтерес традиційно викликали спеціальністі «Правознавство», «Переклад (англійська)», «Практична психологія», «Реклама та зв'язки з громадськістю». Загальноуніверситетський конкурс на спеціальності денної форми навчання склав 11 осіб на місце, причому бюджетні місця були на всіх без винятку спеціальностях. В результаті вступної кампанії першокурсниками МДУ стали понад 800 абітурієнтів з України та зарубіжних краї. Всього ж за підсумками вступної кампанії 2013 студентами МДУ стали більше 1500 майбутніх бакалаврів, спеціалістів і магістрів. Примітний той факт, що, працюючи в складних умовах конкуренції та фінансової кризи, МДУ продовжує динамічно розвиватися і оперативно реагувати на виклики сучасності, відкриваючи нові напрямки підготовки. Так, у 2013 році було здійснено перший набір на спеціальності бакалаврату «Міжнародний бізнес», «Системний аналіз» і «Здоров'я людини».

Наша гордість - студенти і випускники.

На сьогоднішній день у вузі на 26 спеціальностях навчається більше 4000 студентів, серед них 134 - громадяни іноземних держав (Італії, Греції, Ізраїлю, Кіпру, КНР, Азербайджану, Туреччини, Вірменії та інших), що в три рази перевищує показник минулого навчального року. Майбутні бакалаври, спеціалісти та магістри демонструють гідний рівень знань і практичних навичок , вивчають кілька іноземних мов, займаються активною науково-дослідною, громадською, творчої діяльністю. У 2013 році 12 студентів МДУ стали переможцями Всеукраїнських олімпіад з різних напрямків та Всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт, які проводяться щорічно під егідою Міністерства освіти і науки України . За відмінне навчання та високі досягнення в науковій та громадській діяльності 35 студентів були удостоєні іменних стипендій Президента України, Верховної Ради України, Донецької обласної ради, народних депутатів України Володимира Бойка і Сергія Матвієнкова, ректора МДУ, стипендій імені В'ячеслава Чорновола, імені академіка Івана Кураса, а також іменних премій, заснованих зарубіжними партнерами вузу. Це один з найвищих показників серед вузів Донецької області. У 2013 році дипломи про вищу освіту вручили 1447 випускникам Маріупольського державного університету, 155 з них отримали дипломи з відзнакою. Плідна співпраця університету з роботодавцями дозволяє забезпечувати проходження якісної практики й подальше працевлаштування випускників МДУ. Тільки у 2013 році університет уклав 20 договорів з підприємствами, організаціями та установами Маріуполя та районів Донецької області, які зацікавлені в компетентних фахівцях. Показник працевлаштування випускників МДУ становить понад 90%, більше 700 випускників продовжують навчання і працюють за кордоном - у Греції, Італії, Іспанії, Німеччини, Польщі, США, Болгарії, на Кіпрі та в інших країнах.


Пріоритет вищої школи - розвиток науки.

Важливим напрямком розвитку університету є зміцнення його наукового потенціалу. У 2013 році вчені університету працювали над 22 науково-дослідними темами, в тому числі 5 науково- дослідних тем розроблялося за рахунок бюджетного фінансування, обсяг якого в 2013 році склав близько 600 тис. грн. За підсумками наукових досліджень у 2013 році викладачі МДУ опублікували більше 1300 наукових статей та науково-методичних розробок, у тому числі 144 статті в зарубіжних виданнях. Видано 33 монографії та 77 підручників і навчальних посібників, 10 з яких мають гриф МОН України. У 2013 році продовжували успішно працювати спеціалізовані вчені ради із захисту кандидатських дисертацій з юридичних і політичних наук. Наукові досягнення викладачів МДУ традиційно відзначають на обласному та всеукраїнському рівнях. Так, в 2013 проректор з міжнародних зв'язків МДУ, кандидат політичних наук, доцент Микола Трофименко став переможцем Донецького обласного конкурсу «Молода людина року» в номінації «Молодий науковець», а декан філологічного факультету, доктор філологічних наук, професор Світлана Безчотнікова - лауреатом обласного конкурсу «Кращий декан вищого навчального закладу». Крім того, аспіранти та молоді вчені вузу були стипендіатами Кабінету Міністрів України (Ярослава Дубенюк - Панайотопулу, Анастасія Дегтеренко ) та Донецької обласної ради (Христина Осипенко). 

Освіта без кордонів.

Візитною карткової Маріупольського державного університету є розвинені міжнародні зв'язки, які відкривають величезні можливості для поліпшення якості підготовки фахівців, підвищення мобільності викладачів і студентів, а також конкурентоспроможності випускників. Протягом багатьох років вуз успішно впроваджує в практику унікальну модель міжнародної співпраці , розвиваючи комплексну взаємодію з багатьма країнами. У 2013 році МДУ відвідали 27 офіційних іноземних делегацій з Італії, Німеччини, Греції, США, Канади, Кіпру, Росії, Вірменії та інших країн. Значущими для розвитку міжнародного співробітництва були візити дипломатичних представників іноземних держав: Надзвичайного і Повноважного Посла Італійської Республіки в Україні Фабріціо Романо, Надзвичайного і Повноважного Посла Грецької Республіки в Україні Вассіліса Пападопулоса, другого секретаря Посольства Держави Ізраїль в Україні Давида Маміствалова, Генерального консула Республіки Польща в Донецьку Якуба Волонсевіча . Перспективним напрямком міжнародної діяльності ВНЗ є співробітництво в області розробки та реалізації програм подвійних дипломів. На сьогоднішній день МДУ успішно реалізує подібні програми спільно з університетами Франції, Італії, Польщі, Німеччини, Португалії. Надалі планується розвивати цей напрям в рамках договорів про співпрацю з вузами Великобританії, Росії, Іспанії . Важливі домовленості були досягнуті в результаті співпраці МДУ з Асоціацією українсько- китайської співдружності. Вони передбачають можливість навчання та стажування студентів університету в освітніх центрах Китаю. Всього ж у минулому році близько 300 викладачів, аспірантів і студентів МДУ пройшли стажування за кордоном - в Італії, Греції, Великобританії, Німеччини, Польщі, США, на Кіпрі та інших країнах. Крім того, студенти і викладачі вузу брали участь у міжнародних семінарах, конференціях і конкурсах.



Сучасна матеріально-технічна база - основа якісної освіти.

Незважаючи на складне фінансове становище, в 2013 році керівництво МДУ приділяло значну увагу ремонту, модернізації і технічного оснащення навчальних корпусів спортивного комплексу та гуртожитку. У рамках реалізації програми з енергозбереження вдалося скоротити витрати на енергоносії більш ніж на 600 тис. грн. у порівнянні з 2012 роком. У 2013 році тривали планові роботи з ремонту студентського гуртожитку , в результаті чого було створено 30 додаткових місць для проживання студентів - іноземців. Також було закуплено новітнє обладнання для 4 комп'ютерних класів, друкарні і сучасне програмне забезпечення для наукової бібліотеки МДУ.


Студентська творчість і благодійність.

У МДУ створено всі умови для розвитку творчого потенціалу студентської молоді. У структурі університету працюють деканат по роботі зі студентами , студентська рада та молодіжний центр, які спільними зусиллями ініціюють і реалізують безліч творчих і громадських ініціатив.

У числі пам'ятних подій 2013 варто відзначити наступні:

• Благодійний творчий звіт ансамблю народного танцю «Промінь», з нагоди 5-річчя колективу. Ансамбль «Промінь» - справжня гордість університету. Цього року танцювальний колектив під керівництвом випускника МДУ Володимира Лещенка вдруге взяв участь і здобув впевнену перемогу у IV Міжнародному фестивалі-конкурсі творчих колективів «Співдружність талліннських талантів», який проходив у Фінляндії, Естонії, Латвії, Швеції. Також минулий рік запам'ятався перемогою «Проміня» в обласному відбірковому турі одного з найпрестижніших танцювальних конкурсів України - IV Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народної хореографії ім. П. Вірського.
• У листопаді 2013 відбувся звітний концерт благодійного проекту «З теплом у серці», який реалізується з 2007 року з ініціативи студентської ради МДУ. Цей концерт відвідала дружина Президента України Людмила Янукович, яка взяла участь у вшануванні активістів проекту.


***

В цілому 2013 був успішним з усіх напрямків діяльності Маріупольського державного університету. Як зазначив ректор МДУ Костянтин Балабанов, у 2014 році колектив продовжить працювати над підвищенням якості підготовки фахівців , затребуваних як в Україні, так і за кордоном, а також зміцнювати науковий потенціал і матеріально-технічну базу, розширювати міжнародні зв'язки, щоб відповідати високим вимогам, які висуває суспільство перед сучасним вищим навчальним закладом.

Для досягнення поставленої мети в 2014 році Маріупольський держуніверситет ставить перед собою такі завдання: 

- Відкриття нових перспективних спеціальностей: «Лісове і садово-паркове господарство», «Туризм» і « Мова та література (французька)»;

- Створення спеціалізованої вченої ради по захисту кандидатських дисертацій на присвоєння наукового ступеня кандидата економічних наук (спеціальність «Світове господарство і міжнародні економічні відносини»); 

- Активне сприяння відкриттю Українського культурного центру на базі Університету для іноземців «Данте Аліг'єрі» (Італія);

- Створення на базі МДУ екологічної лабораторії за допомогою і сприяння ПАТ «ММК ім. Ілліча»;

- Продовження ремонтних робіт у студентському гуртожитку, технічне оснащення навчальних аудиторій, модернізація матеріально-технічної бази вузу в цілому.



Інформація з сайту www.mdu.in.ua/
Просмотров: 524 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Январь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный хостинг uCoz