Четверг, 09-Май-2024, 08:46
Приветствую Вас Гость | RSS

ФАКУЛЬТЕТ ГРЕЦЬКОЇ ФІЛОЛОГІЇ

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2016 » Декабрь » 16 » Кафедра грецької філології та перекладу МДУ відсвяткувала 20-річчя
10:39
Кафедра грецької філології та перекладу МДУ відсвяткувала 20-річчя

15 грудня у культурному центрі «Меотида» відбувся святковий концерт, присвячений 20-річчю кафедри грецької філології та перекладу Маріупольського державного університету. Винуватців свята тепло привітав ректор МДУ, Почесний Генеральний консул Республіки Кіпр у Маріуполі, професор Костянтин Балабанов, побажавши міцного здоров’я, щастя, невичерпної енергії та великих професійних успіхів.

У якості почесних гостей свято відвідали начальник управління «Секретаріат Ради» Юлія Стамбулжи, Генеральний консул Грецької Республіки в Маріуполі Елені Георгопулузавідувач відділу освіти Федерації грецьких товариств України Олена Добра, голова Маріупольського товариства греків Надія Чапні, а також директори шкіл з поглибленим вивченням новогрецької мови, партнери кафедри та її випускники.

23 жовтня 1996 року у Маріупольському гуманітарному інституті ДонНУ було створено кафедру класичної філології й еллінізму, яку згодом було перейменовано в кафедру грецької філології, а в 2016 році – у кафедру грецької філології та перекладу. Першим завідувачем кафедри була Надія Чапні.

У різні роки кафедрою керували Олена Соловйова, Валерій Бушаков, Вікторія Челпан, Ірина Рожкова, Наталя Воєвутко, Юлія Кіор. На сьогоднішній день т. в. о. завідувача кафедри грецької філології та перекладу МДУ є доцент Юлія Жарікова. На урочистому заході 20-річчя кафедри грецької філології та перекладу Юлію Валентинівну нагородили подякою міського голови Маріуполя за великий внесок у розвиток еллінізму у Приазов'ї.

Починаючи з 1996 року, на кафедрі грецької філології працюють викладачі по лінії Міністерства освіти, досліджень і релігії Греції, які активно допомагають викладачам кафедри готувати висококваліфікованих фахівців з новогрецької мови та розвивати еллінізм у Приазов’ї. Протягом багатьох років на кафедрі грецької філології та перекладу проводиться активна науково-дослідна робота в галузі загальної та класичної філології, педагогічних досліджень, методики викладання новогрецької мови як другої іноземної, порівняльних лінгвістичних досліджень, перекладознавства, актуальних питань термінології тощо. Особлива увага приділяється вивченню місцевих діалектів греків Приазов’я (румейського та урумського). За роки роботи викладачі кафедри підготували 8 монографій, три з яких присвячені дослідженню місцевих діалектів (монографії Хрісту Хайдо, Юлії Кутної, Юлії Жарікової). За рішенням МОН України кафедру визнано базовою для організації та проведення Всеукраїнського конкурсу наукових робіт з новогрецької мови, а також Всеукраїнської студентської олімпіади з новогрецької мови. В 2016 році студенти та викладачі кафедри грецької філології та перекладу вперше взяли участь в організації та проведенні першого і другого турів Всесвітньої олімпіади з новогрецької мови.

Постійними партнерами кафедри грецької філології та перекладу є Інститут філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Львівський національний університет імені Івана Франка, Київський національний лінгвістичний університет, Одеський національний університет імені Мечникова, Київський славістичний університет та інші університети, в яких викладають новогрецьку мову. Керівництво факультету і кафедри плідно співпрацює з провідними університетами Греції та Кіпру: Салонікським університетом імені Аристотеля, Патрським, Янінським, Афінським, Іонійським, Кіпрським університетами.

Упродовж 20 років кафедра підготувала 925 випускників, які успішно працюють в Україні, Греції, на Кіпрі, у Китаї, США, Канаді, Чехії, Польщі, Франції.

Напередодні ювілею колектив кафедри грецької філології та перекладу МДУ отримав привітання від іноземних друзів та партнерів. Кафедру привітали голова координаційного комітету з питань термінології Європейського Парламенту (Люксембург) Родольфо Масліас, професор міжкультурної та мовної освіти Університету Фредеріка (Республіка Кіпр) Анна Хаджіпанайотіду, екс-координатор Ради греків зарубіжжя країн Європи Ангелос Асланідіс, президент Всесвітнього комітету Понтійскої молоді Алкіс Анастасіадіс, професор грецької та сербської філології Вищої Військової Академії Греції Панайотіс Асімопулос.

Просмотров: 332 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Декабрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный хостинг uCoz