Понедельник, 13-Май-2024, 16:40
Приветствую Вас Гость | RSS

ФАКУЛЬТЕТ ГРЕЦЬКОЇ ФІЛОЛОГІЇ

Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2016 » Сентябрь » 29 » 10-річчя роботи Почесного Генерального консульства Кіпру в Маріуполі
13:12
10-річчя роботи Почесного Генерального консульства Кіпру в Маріуполі

27 вересня пройшла прес-конференція ректора МДУ, професора, Почесного Генерального консула Республіки Кіпр в Маріуполі Костянтина Балабанова, присвячена підведенню підсумків 10-річної діяльності Почесного Генерального консульства Республіки Кіпр в Маріуполі.

У Маріуполі працюють два дипломатичних представництва - Генеральне консульство Грецької Республіки і Почесне Генеральне консульство Республіки Кіпр. Почесне Генеральне консульство Кіпру було в 2006 році згідно з рішенням Президента Республіки Кіпр Тасоса Пападопулоса за підтримки Міністерства закордонних справ України. Консульський округ включає Донецьку, Дніпровську, Луганську і Запорізьку області.

Багаторівневе і всебічне співробітництво з Кіпром є одним з основних напрямків комплексної міжнародної діяльності Маріупольського держуніверситету і Почесного Генерального консульства Кіпру в Маріуполі. Важливою подією в історії консульства став візит Президента Республіки Кіпр Дімітріса Хрістофіаса у МДУ в рамках офіційного візиту в Україну (2011 рік). Глава Кіпру високо оцінив результати міжнародної діяльності вузу і успішну роботу консульства в цьому напрямку. У грудні 2015 року відбулася зустріч ректора МДУ Костянтина Балабанова з Президентом Кіпру Нікос Анастасіадіс в Києві, який прибув з офіційним візитом в Україну на запрошення Президента України Петра Порошенка. На спільному бізнес-форумі України та Кіпру в присутності міністрів двох країн, депутатів парламентів Президент Кіпру Нікос Анастасіадіс відзначив велику плідну роботу, яку проводить консульство і МДУ з розвитку багатосторонньої співпраці між двома дружніми країнами.

Головним завданням консульства є розвиток комплексних двосторонніх відносин між українським і кіпрським народами. За роки роботи в консульство з різних питань звернулося 
близько 5000 тисяч громадян України і Грузії. Співробітники консульства надавали допомогу в оформленні віз, працевлаштуванні на Кіпрі, перекладі і завіренні документів, надавали консультації з питань туризму, вступу в шлюб, отримання робочих віз, оформлення прав спадкування, сприяли акредитації туристичних фірм при консульстві і організації співбесід для надходження в кіпрські вузи. За 10 років консульство оформило близько 3000 віз до Республіки Кіпр.


 

В умовах складної військово-політичної обстановки на Сході України Почесне Генеральне консульство Республіки Кіпр в Маріуполі активно сприяло доставці до Маріуполя гуманітарної допомоги. Так, в березні 2015 року в міськлікарні № 4 були передані медичні препарати від кіпрського Фонду Андреаса Софоклеус з надання соціальних послуг (КЕПАКІ), а в квітні минулого року в Маріуполь прибула гуманітарна допомога, зібрана з ініціативи Червоного Хреста Кіпру та благодійної організації «Ротаракт клуб Ларнаки». Гуманітарний вантаж вагою 2 тонни містив одяг, взуття, предмети особистої гігієни, теплі ковдри, іграшки, які були роздані студентам і дітям із зони АТО.

У 2011 році консульство розробило програму двостороннього співробітництва з Міністерством освіти і культури Республіки Кіпр (Програма гостинності), в рамках якої протягом 5 років на Кіпрі відпочило понад 150 українських школярів. Всі витрати по організації відпочинку взяла на себе кіпрська сторона. У свою чергу в 2013 році Україна вперше взяла на відпочинок 30 кіпрських учнів, які відпочивали в Слов'яногорську.

Почесне Генеральне консульство Республіки Кіпр в Маріуполі вносить вагомий внесок в організацію практики студентів на Кіпрі. За 10 років понад 200 студентів і аспірантів МДУ пройшли виробничі та перекладацькі практики на острові, в тому числі в Міністерстві закордонних справ Республіки Кіпр і прес-службі МВС Кіпру. Це єдиний випадок, коли на практику в такі солідні держустанови були допущені іноземні громадяни, що говорить про високий рівень міжнародних контактів, встановлених Почесним Генеральним консульством Республіки Кіпр в Маріуполі. Крім того, університет виступає базою для проведення скайп-лекцій, круглих столів, науково-практичних конференцій за участю кіпрських партнерів, вчені МДУ захищають кандидатські дисертації по кіпрській тематиці. 23 студента пройшли співбесіду для продовження навчання у кіпрських вузах.

 

Одним з головних партнерів консульства на Кіпрі є Фонд «Анастасіос Г. Левендіс», який протягом багатьох років всебічно підтримує університет як важливий центр зміцнення дружби і розвитку співпраці між українським і кіпрським народами. Фонд виділяє стипендії українським студентам, які демонструють високі результати у вивченні грецької мови, виступає спонсором заходів, спрямованих на розвиток еллінізму в Україні. Завдяки допомозі Фонду в МДУ була відкрита бібліотека елліністичних студій імені Константіноса Левендіса, єдина на території країн пострадянського простору. На сьогоднішній день бібліотечний фонд налічує понад 17 тисяч примірників наукової, методичної та художньої літератури грецькою, англійською, німецькою, італійською мовами, а також на латині.

У 2015-2016 роках Почесне Генеральне консульство Кіпру в Маріуполі виступило організатором поїздки творчих колективів МГУ на Mіжнародний Середземноморський фестиваль народного танцю на Кіпрі. Народний ансамбль танцю «Промінь» і ансамбль грецького танцю «Корес» на високому рівні представили Україну на фестивалі, виступивши провідниками української культури за кордоном. Як в минулому, так і цього року студенти Маріупольського держуніверситету були єдиними представниками України серед учасників фестивалю. Хлопці отримали масу теплих відгуків від оргкомітету, мерії приймаючого міста Ларнаки, Посла України в Республіки Кіпр Бориса Гуменюка та гостей культурного форуму. Велику допомогу в організації цих програм надав виходець з Маріуполя, бізнесмен Дмитро Якушев.

 

Це далеко не всі напрямки, за якими протягом 10 років успішно працює консульство на чолі з Костянтином Балабановим, тому справді знаменною подією ювілейного 2016 року стало підвищення дипломатичного статусу Костянтина Балабанова до Почесного Генерального консула Республіки Кіпр в Маріуполі. Це вищий дипломатичний ранг для громадянина України, який присвоюється іноземною державою. Документ про підвищення статусу консульської установи підписав Президент Республіки Кіпр Нікос Анастасіадіс. В Україні 101 Почесне консульство, і тільки 3 з них, включаючи консульство Кіпру в Маріуполі, мають статус Почесного Генерального консульства.

Консульську екзекватуру, підписану Міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, Костянтину Балабанову вручив заступник Міністра - керівник апарату МЗС України Вадим Пристайко. Таким чином, керівництво Кіпру відзначило вагомий внесок Костянтина Балабанова в розвиток українсько-кіпрських відносин, зміцнення дружби і співпраці між народами України і Кіпру.

Просмотров: 507 | Добавил: Admin | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Вход на сайт
Поиск
Календарь
«  Сентябрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Copyright MyCorp © 2024
Бесплатный хостинг uCoz